Amanita caesarea

Latinský název pro houbu, která se česky jmenuje muchomůrka císařka. Je to poměrně vzácná a drahá houba, u nás se vyskytuje velmi ojediněle (nejčastěji v září), ale například v Itálii se objevuje na trhu častěji, většinou v období od prosince do konce ledna. Má hladký pomerančově červený klobouček. Nejvíc těchto hub se do celé Evropy i do USA dováží z Piemontu, z okolí města Alba. Italové jí říkají Ovoli. Roste v lanýžových oblastech, dokonce na stejných místech jako bílé lanýže. Císařka je považována za jednu z nejchutnějších hub vůbec, v kuchyni se používá i syrová, jen nakrájená na jemné plátky. Přidává se do salátů i na těstoviny. Mezi nejžádanější lahůdky byla řazena už ve starém Římě.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.