Anethum graveolens

Latinský název pro kopr vonný. Tato rostlina patří mezi miříkovité, podobně jako petržel, kmín, fenykl apod. Listy kopru chutnají svěže kořeněně, mírně nasládle, jsou velmi aromatické, chuť je lehce podobná anýzu. Semena chutnají jako kmín. Kopr se používá hlavně čerstvý do polévek a omáček, do okurkových (viz Tzatziki), bramborových a zelných salátů, do majonéz a k ochucení pečených i syrových ryb (viz Gravadlax). Kopr se hodně používá na severu Evropy, ve Skandinávii i v Rusku – Semena kopru jsou vhodná do kyselých marinád při nakládání zeleniny, hub či masa. Anglicky a německy Dill, francouzsky Aneth, italsky Aneto, španělsky Eneldo, švédsky Till. Málokdo ví, že v kopru je stejné množství vitaminu C jako v citronové šťávě. Jedna česká specialita: čerstvě nasekaný kopr v tvarohové pomazánce.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.