Annona cherimolia

Latinský název pro tropické ovoce, které se česky jmenuje anona čirimoja, lidově čirimoja. Pochází z Ekvádoru a Peru a dnes roste nejčastěji v Mexiku, Karibiku, Kalifornii, Austrálii, Indonésii, Africe, na Kanárských ostrovech, Mallorce a Madeiře. Jsou to dužnaté plody nízkého stromu, které mají světle zelenou barvu a kulatý až vejcovitý tvar. Jsou v průměru asi 10 cm dlouhé, mají šupinatý povrch a krémově bílou dužninu, šťavnatou, chuti sladkokyselé. Obsahují 20 mg vitaminu C ve 100 g dužniny. Konzumují se čerstvé nebo v kompotech, lisuje se z nich šťáva používaná do koktejlů. Anon existuje několik druhů, nejznámější je ostnitá, síťovaná a šupinatá. Všechny jsou si velmi podobné. Názvy v jiných jazycích: Cherimoya, Chirimoya, Cherimolier, Soursop, Stachelannone, Guanabána, Corossol epineux, Mamon, Sweetsop, Attier, Fan-li-dž.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.