Apium graveolens

Latinský název pro celer. Tato miříkovitá rostlina (podobně jako fenykl, petržel apod.) má dvě dosti odlišné variety: rapaceum je celer bulvový, kdežto dulce je celer řapíkový (řapíkatý, sladký). Již z názvu je patrné, čím se liší: u první je hlavním produktem bulva (kořen), kdežto u druhé řapík (stonek, výhonek, stvol). Anglicky Celery (Celeriac), francouzsky Céleri (Celeri-rave), německy Sellerie (Knollensellerie jsou bulvy, Staudensellerie a Stangensellerie jsou řapíky), italsky Apio (Sedano), španělsky Apio (Apio an rama). Bulvový celer obsahuje draslík, hořčík, vápník, železo a fosfor, hodně vitaminů a silic. Používá se stejně jako další kořenová zelenina hlavně do polévek a omáček, včetně natě. Řapíkatý celer se používá především v italské a francouzské kuchyni, je důležitou součástí mnoha dušených zeleninových pokrmů, omáček, polévek a salátů. Nelze si bez něj představit například klasickou italskou rajčatovou omáčku (Sugo di pomodoro) nebo proslulou přípravu hlemýžďů po burgundsku či vepřových nožiček ze Sainte-Menehould.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.