Arrabbiata

Italský výraz „alla arrabbiata“ se používá pro pokrmy připravené „narychlo“. Znamená to obvykle, že k masu, uzeninám nebo těstovinám se přidá (někdy předem připravená) omáčka z rajčat, olivového oleje, pálivých papriček a bazalky. Velmi populární úprava, která málokdy chybí na jídelním lístku italských lidových restaurací. Obvykle se k této omáčce podávají krátké makarony zvané „penne“. Jako u všech tradičních receptů, i zde se ovšem názory na správnou „arrabbiatu“ různí podle regionů a osobnosti kuchaře. Někteří přísahají, že v omáčce musí být česnek i cibule, jiní tvrdí opak, někteří dávají přednost česneku před cibulí, další cibuli před česnekem. Například v kraji Lazio (Řím a okolí) se dává do „arrabbiaty“ česnek a kromě toho ještě nadrobno nakrájená slanina „pancetta“. Hotový pokrm se většinou posype strouhaným parmezánem nebo pecorinem. Dále viz Penne, Pancetta, Parmigiano reggiano a Pecorino.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.