Asiago
Italský plátkový sýr „holandského“ typu, vyráběný z kravského mléka v oblasti Benátek. Tímto názvem však bývají označovány dva dosti odlišné typy sýrů: Asiago d’Allevo (nebo Asiago d’Allievo) je pevnější, používá se ke strouhání, jeho bochníky váží až 14 kg a mají načervenalou kůrku. Asiago pressato (zvaný také jednoduše Pressato) je měkčí, čerstvý, bílý uvnitř i na povrchu. Může se prodávat už po čtyřech týdnech jako stolní sýr a jeho bochníky jsou mnohem menší.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
![](/_next/static/media/guy-transparent.e7ac599d.png?w=828&q=75)
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
![](/_next/static/media/guy-transparent3.409405ec.png?w=828&q=75)
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.