Asparagus officinalis

Latinský název pro chřest. Tato zelenina patří mezi liliovité jako cibule, česnek apod. Anglicky Asparagus, francouzsky Asperge, německy Spargel, italsky Asparago, španělsky Espárrago. Výhonky jsou buď zelené (štíhlejší), nebo bílé (větší a dražší). Méně šlechtěnému zelenému typu se v Anglii říká Sprue. Jeden ze způsobů, jak se připravují pokrmy z chřestu, má název Asperges ? la flamande neboli „chřest po vlámsku“: chřest se vaří v páře a pak polije omáčkou připravenou z vaječných žloutků uvařených natvrdo, rozmělněných a posléze rozředěných horkým máslem (za stálého míchání). Omáčku lze ochutit kerblíkem a nadrobno sekanou pažitkou.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.