Astacus astacus

Latinský název pro sladkovodního korýše, který se česky jmenuje rak říční. Anglicky Crayfish, francouzsky Écrevisse, německy Flusskrebs (Edelkrebs), italsky Grancchio, španělsky Cangrejo, chorvatsky Rak. Vaření raci byli odjakživa oblíbenou lahůdkou labužníků. Není třeba s nimi dělat nic jiného, než je živé hodit do vařící vody a nechat je vařit, dokud nezčervenají. Raci se jedí vaření, jen s minimálním ochucením. Kousky račího masa je možné také smažit v jemném těstíčku. Račí maso je součástí mnoha rafinovaných omáček, například Nantua a Bisque d’écrevisse. Říční raci žijí v čistých řekách a potocích, v České republice se bohužel už téměř nevyskytují, na trhu jsou dosti vzácní. Také v českých restauracích už tuto lahůdku spatříme na jídelním lístku pouze výjimečně. Běžně je dosud k dostání ve Skandinávii. V mnoha zemích je lovení raků zakázáno. Do České republiky se dovážejí nejčastěji z Íránu. Mořský bratr raka se jmenuje rak norský (viz Netrhrops norvegicus).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.