Baked alaska
"Americký dezert (v překladu ""pečená Aljaška""), který vymyslel šéfkuchař restaurace Delmonico´s v New Yorku Charles Ranhofer v roce 1876 na počest převzetí Aljašky Spojenými státy americkými. Proto se tento dezert obvykle servíruje 1. února. Jiné názvy jsou Glace au four, Omelette ? la norvégienne, Norwegian omelette nebo Omelette surprise. Je todezert připravovaný ze zmrzliny umístěné zpravidla v misce z piškotu. Před servírováním je zmrzlina ožehnuta plamenem. Příprava tohoto dezertu byla zjednodušena v roce 1974, kdy Američanka Halliday Jacqueline Diaz vynalezla speciální pekáč nazvaný C?linique. Dutý dort upečený v tomto přístroji může být snadno naplněn zmrzlinou. V roce 1969 pak po vynálezu mikrovlnné trouby maďarským fyzikem a molekulárním gastronomem Nicholasem Kurtim bylo možno přípravu ještě obohatit (například o pusinky plněné teplým likérem). Varianta s flambováním rumem se jmenuje Bombe Alaska."
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
![](/_next/static/media/guy-transparent.e7ac599d.png?w=828&q=75)
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
![](/_next/static/media/guy-transparent3.409405ec.png?w=828&q=75)
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.