Baked beans

Anglický výraz pro zapékané fazole. Jde o tradiční jídlo amerických kovbojů, většinou obložené plátky osmažené slaniny a sázeným vejcem („volským okem“). Fazole (bílé, červené nebo obojí) se uvaří (často se používají předvařené z konzervy) a potom chvíli dusí na běžném „gulášovém“ základu: olej, cibulka, sladká paprika, pepř. Zvláštností je přidání karamelizovaného nebo hnědého cukru a hořčice. Nakonec se fazolová směs polije rajčatovou šťávou (není však nutné) a nechá se v kastrolu zapéct v troubě. Kovbojové se v polních podmínkách spokojili s fazolemi opečenými na pánvi nad ohněm. Toto jídlo prý pochází z okolí Bostonu.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.