Baklava

Slavnostní moučník, balkánská specialita rozšířená nejvíce v Řecku, ale také v Srbsku, Bosně, Makedonii i jinde, kde se s tímto pokrmem můžeme setkat pod názvem Baqlava. Pro baklavu je typická přehnaná sladkost zemí Středního východu (Egypt, Sýrie, Libanon, Izrael, Turecko atd.). Jsou to tenké pláty mandlového (listového) těsta (ušlehaného s pěnotvornou látkou), kladené na sebe ve vrstvách střídavě s opraženými a umletými ořechy a olejnatými jádry (sezamem, slunečnicí atd.) stmelenými medem. Rozkrájené trojúhelníky (kosočtverce) polité horkým máslem se pečou v troubě a potom polijí sirupem.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.