Basquaise

Francouzský výraz „? la basquise“ označuje úpravu „po baskicku“. Je to především takový způsob přípravy, kdy důležitá je přítomnost zelené papriky, česneku, rajčat a bayonnské šunky. Jde hlavně o omelety nebo drůbeží jídla. Označení „po baskicku“ má také příloha složená z brambor, bayonnské šunky a lesních hříbků. Na pánvi se nejprve osmaží šunka, pak se na vzniklém tuku opraží plátky hříbků a nakonec se přidají kolečka vařených brambor. Český název „baskické fazole“ se týká pokrmu zvaného Alubias de Tolosa.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.