BÉarnaise sauce, bÉarnskÁ omÁČka

Proslavená francouzská omáčka, jejíž recept patří ke kulinářské klasice. Na velmi mírném ohni se asi 45 minut dusí (jen na octu) dvě nakrájené šalotky, půl stroužku česneku, větvičku estragonu, trocha kerblíku, případně několik dalších bylinek. Potom se vše prolisuje. Do rendlíčku ve vodní lázni se vloží tři žloutky, přidá se prolisovaná tresť a za stálého míchání se přidává máslo (asi 150 g). Omáčka musí zhoustnout postupně, nesmí se vařit.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.