BÉchamel, bÉchamelle

Francouzský výraz pro omáčku, která se dělá z mouky, másla a mléka. Sauce Béchameil nazval kuchař La Varenne (viz Varenne) podle finančníka, který byl správcem majetku krále Louise XIV. na konci 17. století, jednou byl pozván jako vzácný host na večeři a kuchař mu chtěl zalichotit. Potom název uvedl i ve své knize a od té doby je Louis de Béchameil (1630-1703) mylně pokládán za autora receptu, i když s vařením neměl nic společného. Jméno bylo během let zkomoleno. Viz Béchameil. Omáčka stejného složení se ovšem dělala už dávno před Varennem.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.