Begel

Židovské pečivo z kynutého těsta, stočené do kulatého tvaru kroužků (prstýnků), předvařené ve vodě a pak upečené. Legenda praví, že první begel vyrobil v roce 1683 jakýsi vídeňský židovský pekař. Údajně chtěl uctít ochránce města, kteří zabránili tureckému vpádu. Proto dal pečivu tvar jezdeckého třmene (německy Bügel). Židé si název předělali na Begel, později se toto pečivo s velkým úspěchem zavedlo v amerických židovských čtvrtích, kde se název změnil na Bagel. V roce 1910 vznikl v New Yorku dokonce spolek pekařů Bagel Bakers Local. Některé židovské kuchařky užívají název Beygel, Beugel nebo Bajgl. V Rusku se podobné pečivo jmenuje bubliki. V Maďarsku se dělají plněné pirožky s názvem bajgli. U nás se setkáváme s moučníky nazývanými býgle nebo bajgle. V USA se prodává bagel s oblohou zvaný Schmear.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.