Beli sir

Srbský, chorvatský, bulharský a ruský výraz pro druh měkkého sýra typu Feta. Vyrábí se nejčastěji z ovčího mléka, existují však druhy, v nichž je poměrně značný podíl mléka kravského. Jiné názvy: Bijeli sir, Sirene, Brinza, Telemea, Telemes, Beyaz peiniri, Baladi, Gibbneh beda, Daani, Domiati, Damietta, Kariesh nebo Jerevan. V Evropě se někdy používá také názvů Brimsen, Brinsenkäse, Gomolya nebo Liptauer (Liptovský). Největším producentem těchto sýrů je Dánsko. Název Feta však smějí v Evropské unii používat jen Řecko a Turecko.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.