Belone belone

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje jehlice rohozubá (lidově mořské šídlo). Anglicky Garfish (Billfish, Garpike, Greenbone), francouzsky Orphine (Aiguille, Aiquille, Orphie), německy Hornhecht (Nadelhecht), italsky Aguglia, španělsky Aguja, portugalsky Agulha, turecky Zargana, rusky Sargan, chorvatsky Iglica (Igla, Jagla, Jigla, Žigulja, Aguc, Dingula). Francouzi někdy používají také název Belone, avšak je nutné vědět, že podobný název mají ústřice Belon (viz Ostrea edulis). Jehlice rohozubá je tenká (až jeden metr dlouhá) ryba štičího vzhledu. Dosahuje váhy 1,5 kg. Na trzích se neobjevuje často, i když její maso je velmi chutné a oblíbené. Rybáři obvykle vyvrhnou jen střeva a pečou rybu vcelku na rožni nebo na pánvi. Upečenou rybu pak snadno zbaví kostí. Podobná je jehla velká (Enterelus aequoreus), dorůstající délky 60 cm. Další podobnou rybou je lulanka štíhlá (Fistularia petimba), dorůstající délky až 180 cm.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.