BergkÄse

Německý výraz označující skupinu „horských“ sýrů. Tyto sýry se vyrábějí nejen v Německu, ale i v Rakousku, Itálii, Švýcarsku a jinde. Někdy se jim také říká „alpské“ nebo „salašnické“. V Německu a Rakousku se v názvu těchto sýrů objevuje slovo Berg. Hmotnost sýrů se pohybuje mezi 30 a 40 kg, jsou však i menší. Jsou tvrdé a dlouho zrají. Nejznámější jsou švýcarský a francouzský Gruy?re, italský Gruviera, německý Greyerzer, francouzské Comté a Beaufort, německý Allgäuser, španělský Idiazabal, italský Ginepro, švýcarské Müstair, Puschlaver, Bergeller, Hasliberger, Bündtner, Brientzer mutschli.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.