Berliner eisbein

Německá (berlínská) tradiční specialita, vařená vepřová noha. Část přední nohy (podkolenní část s kolenem) se nejprve naloží do marinády, potom udí a nakonec vaří s kořením (pepřem, novým kořením, bobkovým listem, kmínem, cibulí). Pro poslední fázi se do vody přidá cukr, který zbarví maso do typického načervenalého tónu. Podává se s hrachovou kaší a kyselým zelím, někdy také s bramborami. Název vznikl údajně podle kosti, z níž se vyráběly prehistorické brusle (v překladu „ledová noha“).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.