Beta vulgaris

Latinský název pro řepu. Patří mezi merlíkovité, podobně jako špenát apod. Řepa má mnoho variet, některé jsou vhodné pouze ke krmení dobytka, nejznámější variety řepy jedlé jsou Lutea a Esculenta. Z variety Crassa altissima (cukrovky) se vaří cukr. Hodně se v kuchyních celého světa používá červená řepa (varieta Conditiva), bez níž si nelze představit například ruský boršč. Anglicky Root, francouzsky Betterave (Potagére), německy Rote Bete (Rübe, Rahne), italsky Barbabietola (Bietola), španělsky Morada, polsky Bocwina, rusky Burak. Další varietou řepy je Cicla, které se česky říká mangold, lidově cvikla. V některých jazycích mají červená řepa i mangold stejný nebo hodně podobný název. Mangoldu se říká anglicky Beet, francouzsky Bette (Poiré a carde, Poiré blanche), německy Mangold, italsky Barbabietola (Biet), španělsky Morada (Acelga), chorvatsky a slovinsky Blitva, polsky Cvikle (Cveklowica). Nejčastěji se na trhu objevuje červenofialový (rebarborový) mangold nebo špenátový mangold se světlezelenými řapíky. Kořen mangoldu se na rozdíl od červené řepy a cukrovky nepoužívá. Řapíky se v některých krajích upravují dušením a podávají jako příloha k masu. Listy se upravují podobně jako špenát nebo kapusta, přidávají se do dušených pokrmů. Vynikající jsou mangoldové karbanátky. Ve švýcarských horách jsou velmi oblíbené mangoldové závitky Capun, ve stejné zemi se dělá Scarpatcha. Všechny variety řepy obsahují poměrně dost pektinu, železa, sodíku, draslíku, jódu a vitaminů B1 a B6, také vitamin PP a provitamin A. Dále viz Boršč, Capun a Stielmus.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.