Blanche

Francouzské obecné označení pro skupinu „bílých“ omáček. Základem je vždy buď omáčka Blanche (máslo, mouka, voda), nebo omáčka Béchamel (máslo, mouka, mléko). Ze základu Blanche vycházejí: Normande (Blanche zahuštěná smetanou), Mornay (Blanche plus sýr gruy?re a houbový výtažek), Albert (Blanche s křenem, žloutkem a střídkou bílého chleba) a Bastard (Blanche se žloutkem, smetanou a citronovou šťávou). Ze základu Béchamel vycházejí: Aurore (Béchamel s trochou rajčatového protlaku, ochuceno muškátovým oříškem), Nantua (Béchamel se smetanou, račím máslem a koňakem), Bretonne (Béchamel, bílé víno, česnek, rajčatový protlak, máslo, smetana, žampiony), Cardinal (Béchamel, smetana, rybí vývar, lanýže, humří máslo) a Joinville (Béchamel, krevety, ústřice, lanýži).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.