Blancs

Francouzský výraz pro sníh z vaječných bílků. Také Neige. Anglicky Whisked egg-white, německy Schnee, italsky Neve. Tuto bílou hmotu (pěnu, krém) je nutné šlehat vždy jen z bílků zahřátých na pokojovou teplotu. Může se přidat špetička soli nebo kapka citronové šťávy či octa, zvláště jde-li o starší vejce. Nejvhodnější nádobou ke šlehání je mísa z umělé hmoty nebo nerezu, v jiných nádobách by sníh mohl zešednout. Vhodnější je šlehat sníh ručně, mixér mohou spolehlivě používat jen velmi zkušení profesionálové. Sníh má totiž tendenci v mixéru rychle řídnout.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.