Bleu fromage

Francouzský výraz pro obvyklé označení plísňových sýrů (bleu = modrý). Jde o sýry, v jejichž těstě roste ušlechtilá plíseň (Penicillinum roqueforti). Označení „bleu“ nebo „blue“ se používá v mnoha zemích. Mají je například známé dánské sýry Blue Castello a Danish Blue nebo anglické Blue Cheshire a Blue Shropshire či bavorský Bavarian Blue (Bavariablu). Nejznámější z francouzských sýrů jsou Bleu de Bresse, Bleu d’Auvergne, Bleu de Gex a Bleu de L’Aveyron. Vůbec nejproslulejšími plísňovými sýry jsou však zřejmě francouzský Roquefort a italská Gorgonzola, jež označení „modrý“ nepotřebují. Také anglický Stilton, vynikající francouzský Fourme d’Ambert a německý Bergader nebo Paladin jsou výjimkou, stejně jako méně ceněné německý Montagnolo, francouzský Saint-Agur nebo dánská Mycella. V češtině se ustálil výraz Niva. Variantou je označení Persillé (zeleně stříkaný).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.