Blonde

Francouzské obecné označení pro skupinu „světlých“ omáček. Základem je vždy omáčka Blonde (máslo, mouka, bílý vývar). Z tohoto základu vycházejí dvě hlavní omáčky: Velouté (Blonde plus žloutky a smetana) a Bordelaise (Blonde plus červené víno, cibulka, česnek, olej a bílý houbový extrakt). Dále jsou už jen obohacené varianty: Albufera (Velouté s drůbežím vývarem a paprikou), Chivry (Velouté s bílým vínem, kuřecím vývarem, šalotkou, estragonem a kerblíkem), Colbert (Velouté s drůbežím vývarem, citronovou šťávou, estragonem a petrželkou), Royale (Velouté, lanýži, sherry) nebo Bonnefoy (Bordelaise, avšak ne s červeným, nýbrž s bílým vínem), Moelle (Bordelaise s bílým vínem a morkem). Villeroi je Blonde se žloutkem a telecím vývarem.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.