Boeuf stroganoff

Klasická specialita, kterou někdy kolem roku 1820 prý vymyslel ruský hrabě Grigorij Alexandrovič Stroganov, velvyslanec v Římě. Jako kuchař-amatér se tímto činem nesmazatelně zapsal do dějin gastronomie. Jeho recept posléze přijali za svůj Francouzi. Jde o úpravu nejkvalitnějšího hovězího masa (špička svíčkové) nakrájeného na nudličky. Kousky masa se nejprve opraží na másle, potom se vloží do hotové omáčky, která se skládá z cibule, žampionů, nakládaných okurek, hořčice, cukru, soli, másla, mouky, vývaru, citronové šťávy a petrželky. Může v ní být i jedno rajče. V omáčce se kousky masa nechají ještě chvíli povařit, nakonec se ztlumí oheň a do omáčky se vmíchá smetana. V nejlepších restauracích celého světa se s touto recepturou setkáme také pod názvem Beef Stroganoff. Podává se s rýží nebo noky.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.