Boops boops, boops salpa

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje okáč (obecný, zlatý), lidově orlí oko. Jiný latinský název je Sarpa salpa. Anglicky Godlin (Bogue), francouzsky Bogue (Saupe), německy Goldstriemen (Gelbstriemen), italsky Salpa (Salema, Boga), chorvatsky Salpa (Bukva, Bugvilj, Matelan, Matijaš, Sapa, Sopa). Na trhu velmi ceněná ryba, podobná kanicům (viz Serranus scriba) a okounům (viz Cynoscion nebolosus), ale také mořanům (viz Diplodus vulgaris), pražmám (viz Oblada melanura) a pražmanům (viz Pagrus pagrus). Na trhu je okáč vysoce ceněn pro své chutné maso, které se dá připravovat různými způsoby.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.