Borago officialis

Latinský název pro brutnák. Tato zelenina patří mezi brutnákovité (podobně jako kostival apod.). Název je odvozen z románského „borra“ (štětina). Jde o jednoletou rostlinu pocházející ze západního Středomoří. Voní a chutná po okurkách. Anglicky Borage, francouzsky Bourrage (Bourache), německy Borretsch (Borgel, Liebäugeiln), italsky Borragine. Mladé listy brutnáku se používají vesměs do salátů. Smícháte-li brutnák s petrželkou, libečkem a saturejkou, máte podle znalců vynikající koření na ryby. Zajímavá je tato zelenina mimo jiné tím, že podle legendy pomáhá proti depresím a špatné náladě. Nedá se sušit.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.