Botrytis italica

Latinský název pro varietu rostliny Brassica oleracea, která se česky jmenuje brukev chřestová neboli brokolice. Patří mezi brukvovité stejně jako zelí, kapusta, kedluben, vodnice, kadeřávek a květák. Brokolice si vydobyla velkou oblibu především v Itálii a Francii, nyní se stále častěji objevuje na jídelních lístcích i v českých restauracích. Pro naše klima jsou nejvhodnější odrůdy Atlantic, Futura a Sparko. Anglicky Broccoli, francouzsky Broccoli, německy Brokkoli (Broccoli, Bröckelkohl), italsky Broccolo (Broccoli), španělsky Broccola. Na trhu se objevuje v několika typech. Nejznámější jsou dva: brokolice stonková (chřestová) je bílá, nachová nebo zelená (Calabrese), kdežto druhý typ, brokolice květáková, je nachová nebo má nachové srdíčko.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.