Brain

Anglický výraz pro mozeček. Kulinářsky je tato surovina řazena mezi vnitřnosti. Nejoblíbenější je telecí a jehněčí, ale kuchyňsky se zpracovává také vepřový a hovězí mozeček. Nejchutnější je světlý a jemný. Před zpracováním se musí máčet tak dlouho, dokud se nevyplaví veškerá krev. Cévy a blány je nutné odstranit. Mozeček lze smažit a dusit, balit do těstíčka nebo promíchat s vejci. Německy Hirn (Brägen, Bregen), francouzsky Cervelle, italsky Cervella (Cervello), španělsky Sesos. V Asii se jí také opičí mozeček. V Rakousku je populární polévka s mozečkovými knedlíčky, v německém Švábsku hustá smetanová polévka, do níž se přidává mozečková kaše. Němci dělají také mozečkový salám (Hirnwurst).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.