Brama brama

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje pražma obecná. Pražmy jsou v názvech často zaměňovány s pražmanem (viz Pagrus aurata). Některé jazyky používají stejný základ (angličtina Bream, francouzština Bréme, němčina Brasse, ruština Brama) a výrazy se odlišují pouze přídomkem. Další známá pražma má latinský název Oblada melanura (česky pražma temnoskvrnná) a tohoto latinského základu se podrželo několik jazyků, ostatně i v češtině existuje lidový název oblada, kromě názvu okáč a mořský cejn. Francouzi zvolili vedle názvu Oblade ještě název Castagnole, Angličané vedle názvu Bream ještě názvy Pomfret a Nigloil a němčina má také značně zavádějící název Brachsenmakrele. Italsky se pražmy jmenují Occhiatta, španělsky Castaneta, chorvatsky nejčastěji Ušata (také Očada, Ošata, Ukljata, Mrkulja). Někdy se však těmito názvy míní také cejn sladkovodní, německy Flussbrasse. Mořská pražma se objevuje na trhu v několika druzích, z nichž všechny se vyznačují vysokou kvalitou a jsou žádány v domácnostech i v restauracích. Někdy bývají pražmy zaměňovány také s mořanem (viz Diplodus vulgaris).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.