Brassica oleracea

Latinský název pro zelí, ale také pro další brukvovité rostliny, které se v latině jmenují stejně a liší se pouze varietou, popř. konvarietou, např. květák (Botrytis botrytis), kedluben (Acephala gongylodes), brokolice (Botrytis italica), kapusta máslová (Sabauda fimbriata), kapusta hlávková (Capitata sabauda), kapusta růžičková (Gemmifera), kadeřávek (Acephala sabellica), zelí bílé (Capitata alba) a zelí červené (Capitata rubra). Trochu se názvem liší pouze zelí čínské (Brassica chinensis) a zelí pekingské (Brassica pekinensis). Jednotlivým brukvovitým rostlinám je v tomto lexikonu věnováno místo odděleně, pod hesly latinských názvů jejich variet. U všech těchto brukvovitých platí stejné pravidlo: je nutné je vařit a dusit zpočátku bez pokličky, se zapnutým odvětráním. Nepříjemnou pachuť způsobuje látka zvaná merkaptam a není jiné řešení, než nechat ji rychle vyprchat.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.