Brassica rapa

Latinský název pro vodnici. Tato zelenina patří mezi brukvovité jako řepa apod., pěstuje se ve dvou varietách: listové (rapa esculenta) a kořenové (rapa rapa). Ale i kořenová vodnice má dvě podoby: jedné se říká „májová“ a má kulaté hlízy podobné ředkvičkám („bílá ředkvička“), druhé se říká „francouzská“ (Navets) a vypadá jako bílá mrkev. Vodnice kořenová je vůbec hodně podobná ředkvím, její chuť i vůně je však odlišná. Jde o velmi oblíbenou zeleninu ve francouzské kuchyni. Tradičním pokrmem z okolí Loiry jsou například Navets glacées, jemně podušená vodnice na másle a hovězím vývaru, mírně oslazená. Podává se jako příloha k pečenému masu. Podobně se připravuje také mladá mrkev. Vodnice se dává do polévek i dušených jídel, někdy se vařená a nastrouhaná přidává také do salátů. Anglicky Turnip (White turnip), francouzsky Navets, německy Weisses Rübchen (Weisser Rettich), italsky Navone bianco, španělsky Nabo.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.