Bretagne, bretonne

Francouzský výraz pro bretaňskou oblast, vyznačující se svéráznou kuchyní. Mezi nejznámější zdejší speciality patří humr „po armorikánsku“ (homard ? la armoricaine), jenž je nesprávně v celém světě nazýván humrem „po americku“. Bretaň se totiž původně jmenovala Armorique. Humři jsou zde vůbec hlavní atrakcí jídelních lístků. Humrový koktejl (cocktail de homard) se rozšířil do celého světa. Mušle jakubky (Coquille Saint Jacques) jsou lahůdkou, kterou si labužník nemůže nechat ujít. Jen zde jsou zaručeně čerstvé. Doporučit lze samozřejmě veškerý sortiment mořských ryb, zvláště však červenáče (parmice) „po morbihansku“ (rougets ? la morbihannaise). Také bretaňské ústřice patří mezi nejlepší na světě (viz Ostrea edulis).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.