Butifarra

Tvrdá španělská (katalánská) klobása, nejčastěji vyrobená z vepřového masa, česneku, koření a bílého vína. Neudí se, jen suší. Někdy se objevuje i název Buttifara. Je-li toto slovo bez přívlastku, jde vždy o tuto tvrdou klobásu podobnou čabajce. Existují však ještě varianty „měkké“, které mají vždy přívlastek. Z vepřového masa, drštěk a sádla je vyrobena Butifarra blanca, vzhledem podobná naší jitrnici, s mírně tlačenkovou chutí. Z vepřového masa, drštěk a vepřové krve je vyrobena Butifarra negra, vzhledem podobná jelitu, jež má chuťově mnoho společného s naším krvavým salámem.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.