Calcots amb salsa romesco

Španělská specialita původem z Katalánska, jejímž základem je místní zvláštní zelenina zvaná calcot, což je něco mezi pórkem, jarní cibulkou a mladými výhonky česneku. Pěstuje se pouze v oblasti kolem městečka Valls v provincii Tarragona od listopadu do března. Tradiční příprava se odehrává na venkovském ohništi, topí se větvičkami vinné révy. Calcots se však mohou připravovat i na roštu, pod nímž je rozžhavené dřevěné uhlí. Výhonky se pečou na ohni, dokud na povrchu nezčernají, a po odstranění spálené slupky se máčejí v omáčce z drcených mandlí, rajčat, česneku a oleje (Salbitxada). Na tradiční katalánské hostině (zvláště na venkově) nemohou Calcots chybět. Jedí se rukama, je to hotový obřad, jehož součástí jsou také bryndáčky. Calcots jsou obvykle součástí tradičního menu, které má název Calcotada.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.