Canard

Francouzský výraz pro kachnu. Latinsky Anas, anglicky Duck, německy Ente, italsky Anitra, španělsky Pato. Tato domácí drůbež je ve všech světových kuchyních velmi oblíbená. Nejlepší jsou mladé kusy o váze 2 až 2,5 kg. Mladá kachna se pozná podle křehkého zobáku a snadno natržitelné plovací blány na nohou. Kachna má chutné, šťavnaté maso. Vynikající jsou například čínské recepty (Pekingská kachna – Beijing Ya) nebo japonská úprava kachních prsou. V Evropě se kachna vesměs peče klasickým způsobem, jen koření, přísady a přílohy jsou různé. Slavné jsou francouzské recepty Canard ? l’orange a Canard rouennais. Vynikající jsou také pokrmy připravené z kachních jater (viz Foie gras). Kachny mají mnoho podkožního tuku a proto je třeba při pečení propíchnout na několika místech kůži, aby mohl tuk vytékat, a pravidelně jej odstraňovat z pekáče. Oblíbené jsou také paštiky z kachního masa a polévkové vývary.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.