Cancalaise, cancale

Francouzské výrazy pro druh ústřic, nazvaný podle místa výskytu (lázeňského městečka u Saint-Malo). Pod tímto názvem můžete na jídelních lístcích najít také přílohu z pošírovaných (lehce povařených) ústřic a vařených krevetích ocásků, to vše v normandské omáčce nebo v omáčce z bílého vína. Příloha se podává k rybám a někdy jsou její součástí také knedlíčky ze štičího masa nebo opražené nudličky z masa mořského jazyka. Zajímavá je kombinace sladkovodních a mořských živočichů. Jako Cancalaise je někdy nazývána také polévka z ústřic a tapioky.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.