Capitata alba

Latinský název pro varietu rostliny Brassica oleracea, která se česky jmenuje zelí bílé. Někdy se používá zkrácený název Alba (světlé). Patří mezi brukvovité, podobně jako kapusta, brokolice, kedluben, kadeřávek apod. S těmito rostlinami má dokonce stejný základní název, liší se pouze označením variety. Bílé zelí je oblíbenou surovinou v kuchyních celého světa. Anglicky Cabbage (Cole), francouzsky Chou (švýcarsky Chabis), německy Kohl (Kraut), italsky Cavolo, španělsky Col (Coles, Repollo). V některých jazycích (např. v angličtině) jsou však stejně jako v latině pod jedním názvem zahrnuty i další zmíněné druhy zeleniny z čeledi brukvovitých. Nejblíže k bílému zelí má zelí červené (varieta Capitata rubra). Oba druhy mají typickou pevnou hlávku, která se liší pouze barvou, jak už název napovídá. Hlávky bílého zelí jsou světlezelené. Podobnou barvu má i zelí čínské (Brassica chinensis), avšak neroste v hlávkách, nýbrž ve volných listech. Největší oblibu má bílé zelí v Alsasku, kde je součástí mnoha národních pokrmů (viz Choucroute).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.