Capitata rubra

Latinský název pro varietu rostliny Brassica oleracea, česky zvanou červené zelí. Tato rostlina patří mezi brukvovité, podobně jako kapusta, kedluben, květák apod., má dokonce stejný základní název a liší se pouze označením variety. Červené zelí se téměř neliší od zelí bílého (varieta capitata alba), jiná je pouze jeho barva – jak už z názvu vyplývá. Mění se od červené až po fialovou a namodralou. Typické pevné hlávky jsou vhodné ke všem úpravám, podobně jako bílé zelí. Na trhu je však o něco dražší, neboť nároky na pěstitele jsou poněkud vyšší. Anglicky Red cole, francouzsky Chou rouge, německy Rotkohl (Rotkraut), italsky Cavolo rosso, španělsky Coles rojo.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.