Capitata sabauda

Latinský název pro varietu rostliny Brassica oleracea, česky zvanou hlávková kapusta. Tato rostlina patří mezi brukvovité, podobně jako zelí, květák apod., má dokonce stejný základní název jako tyto spřízněné druhy – Kapusta hlávková má největší obsah vitaminu B2 ze všech hlávkových druhů. Anglicky Cabbage (Savoy), francouzsky Chou de Milan, německy Kohl, italsky Cavolo cappuccio, španělsky Col (Berza). Od kapusty máslové (varieta sabauda fimbriata) se liší tmavšími a kadeřavějšími listy, ty však nejsou tak kadeřavé jako u kapusty kadeřavé (kadeřávku – varieta acephala sabellica). Obsahuje velké množství vitaminu C – ve 100 g čerstvé kapusty je ho stejně jako ve 0,4 l pomerančové šťávy. Chuť kapusty lze zlepšit syrovým strouhaným bramborem nebo jablkem, případně troškou smetany.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.