Capparis spinosa

Latinský název pro keř rostoucí v oblasti Středozemního moře, jehož poupata se nakládají do octa nebo soli, případně suší. Česky se tato pochutina jmenuje kapary, anglicky Capers, francouzsky Capre (rozlišují se dva druhy, Capucine a Nonpareille), německy Kapern, italsky Capperi, španělsky Alcaparra. Pikantní chuť kaparů je předurčuje k ochucování salátů. Nelze si bez nich představit například slavný salát Nicoise. Jsou nenahraditelnou součástí omáčky Vinaigrette a mnoha dalších jemných masových omáček, důležitá je jejich přítomnost v mnoha ragú, přidávají se k rybám, k masu, do salátů i k těstovinám. Za nejlepší jsou považovány kapary francouzské (z okolí Marseille a Nizzy). V lékařství jsou používány jako lék proti zažívacím potížím. Málokdo ví, že čeští kutilové si v době nouze během války vyráběli „falešné kapary“ ze zelených nerozvinutých poupat blatouchu. Prosolili je, zalili octem a nechali týden odležet v utěsněné láhvi.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.