Capsicum annuum

Latinský název pro zeleninu, které se česky říká paprika nebo zeleninová paprika. Patří mezi lilkovité a existuje v mnoha varietách, avšak podstatné je to, že ať už je barvy bíložluté, žluté, světlezelené, zelené či červené nebo červenofialové, jde v zásadě o jednu rostlinu. To platí i o varietě, které se česky říká kapie. Plody (lusky) všech druhů papriky mohou být buď pálivé, nebo sladké, nepálivé. Anglicky Red pepper (Capsicum), francouzsky Piment, německy Paprikaschote, italsky Peperone, španělsky Pimiento. Čerstvé papriky mají vysoký obsah vitaminu C (0,14 %) a množství dalších cenných látek. Často se používají v kuchyních celého světa, zejména pak v jižních zemích. Čím dále na jih, tím jsou víc oblíbené ty pálivější. V mnoha pokrmech jsou paprikové lusky obsaženy jako jedna ze složek, v některých slavných a tradičních národních pokrmech však hrají hlavní roli. Na Balkáně, od Řecka až po Chorvatsko, jsou například každodenní lahůdkou (nezbytnou u vína) opečené nebo osmažené zelené papriky. Často se opékají nasucho, potom se zbaví slupky, pokladou na talíř, posypou rozmačkaným česnekem a polijí panenským olivovým olejem (viz Extra vergine).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.