Capsicum frutescens

Latinský název pro rostlinu, která plodí malé pálivé papričky. Jsou-li pěstované v Evropě, říká se jim feferonky. Jsou-li pěstované v Jižní Americe, říká se jim chilli papričky. Patří mezi lilkovité. Nezaměňovat s červenou sladkou či pálivou mletou paprikou (Capsicum tetragonum) ani se zeleninovou paprikou (Capsicum annuum). Anglicky Chilli pepper, francouzsky Piment rouge, německy Chillischote, italsky Peperoncino, španělsky Pimentó. Tyto papričky se přidávají do pokrmů, ale především se suší, případně melou nebo drtí. Právě ze sušených červených papriček (původem z Cayenne ve Francouzské Guyaně) se mletím připravuje kajenský pepř. Přidávají se do něj však ještě další mletá semena, sůl a dochucovací přísady. Velmi pálivou směsí se musí kořenit opatrně. Používá se zvláště při přípravě pokrmů kari, omáček, polévek, dušených pokrmů, dále k uzeným rybám, ústřicím, garnátům, šprotům a smaženému sýru. Dále viz Chilli, Capsicum annuum a Capsicum tetragonum.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.