Capsicum tetragonum

Latinský název pro rostlinu, která se česky jmenuje paprika. Pochází z Jižní Ameriky a patří mezi lilkovité. Plody (lusky) mají chuť od sladké, lehce pálivé až po ostře pálivou. Zbarvení je od růžovohnědé po šarlatovou. Používá se do jídel jako zelenina, ale především se suší a mele – pak je to koření zvané „sladká paprika“ nebo „mletá paprika“. Tato mletá červená paprika (sladká nebo pálivá) je národním kořením Maďarů. Používá se do gulášů, bešamelových omáček, ke kuřecím a jiným masitým pokrmům, do smetanových omáček a ke smetanovým sýrům. Anglicky Red pepper, francouzsky Piment rouge (Piment poivron, Paprika), německy Paprika, italsky Peperone dolce, španělsky Pimentón (Pimiento). Podobné jsou chilli papričky (viz Capsicum frutescens), jiným typem papriky je zeleninová paprika (viz Capsicum annuum).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.