Carassius carassius

Latinský název pro sladkovodní rybu, která se česky jmenuje karas obecný. Je to kaprovitá ryba objevující se v několika variantách (např. karas stříbřitý – auratus). Anglicky Crucian carp (Gold fish, Bronze carp), francouzsky Carassin (Cyprin, Carpe prussiene), německy Karausche, italsky Carassio, španělsky Carpín (Pez rojo), rusky Karas. Kaprovitá ryba, která se často kříží s kaprem. Je menší než kapr, dorůstá délky 0,5 m a váhy přes 2 kg. V českých zemích je podceňována a na trhu se neobjevuje. Má však překvapivě chutné maso – zvláště menší kusy se dají péct v troubě až do křupava. Ve staročeské kuchyni se karas pekl na sádle ochucený kmínem.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.