Carica papaya

Latinský název pro strom plodící tropické ovoce, jemuž se česky říká papája. Anglicky (a v mnoha dalších jazycích) Papaya, v jiných jazycích také Paw paw nebo Papaw. Pochází ze Střední Ameriky, hojně je rozšířen také v tropech. Melounovité plody jsou na povrchu matně žlutozelené, mají podlouhlý vejcovitý tvar. Dužnina je ananasově žlutá až načervenalá (s dutinou a množstvím jadérek), má mdle nasládlou chuť a servíruje se nejen jako dezert (lehce okyselená), ale i jako příloha k šunce, vejci nebo sýru. Obsahuje enzym, který má léčivé schopnosti. Jedné z variet papáji se říká Babaco (viz Carica pentagona).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.