Carum carvi

Latinský název pro kmín kořenný. Nezaměňovat s kmínem římským (viz Cuminum cyminum), který se používá hlavně v jihoevropských zemích, v Orientu, v Asii, Mexiku a v severní Africe. Názvy obou kmínů se v mnoha jazycích shodují a je třeba se ptát, o který druh kmínu konkrétně jde. Kmín kořenný je příbuzný anýzu, má charakteristicky palčivou chuť a používá se k pečení masa, výrobě sýra a přidává se do mnoha pikantních pokrmů. Nelze si bez něj představit české kyselé zelí nebo bramborák. Sparkovité plody jsou k dostání sušené, vcelku nebo mleté. Anglicky Caraway (Seeds), francouzsky Carvi, německy Kümmel, italsky Comino, španělsky Comino. Kmín kořenný je pravděpodobně nejstarším a nejoblíbenějším českým kořením. V některých (i evropských) zemích však na trhu vůbec není.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.