Cassia fistula

Latinský název pro strom, jenž plodí dlouhé (asi 50 cm) černé lusky, kterým se říká ve světě nejčastěji mana. Anglický a německý název Manna vychází zřejmě z biblické legendy, podle níž seslal Bůh „manu nebeskou“ hladovým Židům, kteří uvízli v poušti. V tomto případě však pravděpodobně nešlo o tyto vařené lusky, i když by jistě mohly hladovým chutnat jako nejskvělejší lahůdka. Mana je sladká a bývá považována za ovoce a zpracovávána v kuchyni většinou na vařenou kaši. Je obdobou lusků Ceratonia siliqua (svatojánský chléb).
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.