Cassoulet

Francouzský tradiční pokrm z oblasti Languedocu a Toulouse, nejznámější je však recept z městečka Castelnaudary. Jde o jednu z nejzajímavějších francouzských specialit. Na dno velké kameninové zapékací nádoby se nakladou uvařené vepřové kůžičky, na ně vrstva vařených fazolí (vaří se s česnekem a cibulí propíchanou hřebíčky) a na ni se položí maso (měl by to být kousek vepřové krkovičky, kousek vepřového bůčku a kousek skopové plece) opečené na husím sádle. Vše se dusí spolu s rajčaty na česneku, cibulce a koření. (Recept z Toulouse přidává ještě husí stehýnko.) Maso se pokropí armagnacem, pokryje zbytkem fazolí a nahoru se položí kolečka česnekového salámu a klobás, opečená také předtím na sádle. Vše se posype strouhankou a sekanou petrželkou, zalije šťávou z dušených mas a dá péct do trouby asi na 90 minut. Během pečení se vytváří na povrchu škraloup – ten je třeba vždy po deseti minutách roztrhat a smíchat s obsahem nádoby. To je nutné udělat šestkrát. Sedmý škraloup se ponechá: je to tradice. A navíc ozdoba hotového pokrmu.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.