Čedar

Česká transkripce názvu nejznámějšího anglického sýra, v originálu Cheddar. Vyrábí se z kravského mléka. Je polotvrdý, dobře se drolí, při tepelné úpravě měkne, ale netvoří nitě, a je proto velmi vhodný k zapékání. Oblíbený je však i jako dezert. Chuť čedaru není konstantní, obvykle je jemná a poněkud oříšková, ale u různých výrobců lze rozlišit chutě od jemné až po ostrou. Napodobeniny čedaru se vyrábějí i v jiných zemích, například na Balkáně.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.